top of page
Zoeken

Groningen: de ultieme studentenstad – een weekendje weg met de studentenraad

In het hart van het Noorden van Nederland ontdekte de AUHL studentenraad de bruisende stad Groningen. Deze stad, met 200.000 inwoners waarvan maar liefst 50.000 studenten, bleek niet zomaar de eerste de beste studentenstad van Nederland te zijn.We namen heel wat inspiratie mee naar Hasselt en Diepenbeek:


1. Stem student: Groningen geeft studenten niet alleen een stem; ze hebben ook een eigen studentenpartij. Met de unieke aanwezigheid van een studentenpartij krijgen studenten een directe invloed op lokale besluitvorming en kunnen ze actief deelnemen aan het vormgeven van hun stedelijke omgeving.


2. Wijs Groningen - verbinding met de samenleving: Wijs Groningen is de brug tussen studenten en de lokale samenleving. Door steunpunten voor bewoners, ateliers en onderzoeksprojecten krijgen studenten de kans om hun vaardigheden toe te passen op problemen en vragen, wat een waardevolle ervaring biedt voor zowel studenten als de gemeenschap.


3. Forum – het kloppend hart van Groningen: Het Forum, een imposant torengebouw in het centrum van de stad herbergt een veelvoud aan functies, zoals een bibliotheek, zithoekjes, filmzalen, workshops en zelfs een lab met 3D-printers. Het hoogtepunt? Het adembenemende uitzicht vanaf het dakterras.


4. Het studentenleven: Groningen bruist van het studentenleven, met een autovrije uitgangsbuurt en studentenhotels die ook toeristen verwelkomen. De stad omarmt de energie van haar studenten en biedt een scala aan activiteiten en voorzieningen voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.


5. Slimme mobiliteit en duurzaamheid: Groningen heeft haar infrastructuur slim ontworpen. Met P&R-parkings, goed verbonden bussen en een autovrije binnenstad moedigt de stad duurzaamheid aan. Parkeertarieven variëren van locatie tot locatie, waardoor het gemakkelijk wordt om zowel te voet als met de fiets de stad te verkennen.


Het weekendje Groningen was niet alleen een kans voor de AUHL Studentenraad om de stad te ontdekken, maar ook om geïnspireerd te raken door de innovatieve benaderingen van studentenparticipatie, maatschappelijke betrokkenheid en stadsplanning. Groningen blijft een voorbeeld voor Hasselt studentenstad!


29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page