top of page
Zoeken

Koninging Mathilde... Wait what?Mira en Laika, jullie hebben wat te vieren. Een project binnengehaald? Vertel eens... Waar gaat dit over?

M: We hebben een projectdossier ingediend bij het Koningin Mathildefons (afgekort KMF) om extra financiering te vragen voor een project dat Student Hotspot nauw aan het hart ligt. We merken al even dat er nood is aan meer ruimte voor studenten om student te kunnen zijn. Met deze financiering willen we, om te beginnen, een database creëren met studie- en studentenplekken over heel Limburg.

L: Dit zijn plekken waar studenten kunnen studeren, chillen en elkaar kunnen leren kennen of helpen. Ze kunnen variëren van een stille ruimte tot bijvoorbeeld een plekje in een café. We proberen zoveel mogelijk verschillende plekken te voorzien omdat niet elke student baat heeft bij een ruimte zo stil als de bib. Door studenten te laten studeren in openbare ruimtes, maken de bewoners/ondernemers van Hasselt/Diepenbeek ook nog eens kennis met de positieve kanten van studenten in ‘hun stad’.

Waarom is zo'n platform zo belangrijk?

M: Op dit moment bestaat dit systeem nog niet in Limburg. Wanneer een student in zijn/haar/x naaste omgeving op zoek wil gaan naar een rustige plaats om te studeren is deze aangewezen op sociale media van bedrijven, gemeentes of andere instellingen. Dit is niet praktisch. Door een centrale database te creëren hopen we al 1 drempel weg te nemen voor het vinden van een rustige studieplek.

L: Het is belangrijk dat jongeren buiten hun kot of de campus, ook student kunnen zijn en kunnen connecteren met anderen. Zien studeren doet studeren. In het bijzonder studenten waarbij de thuissituatie zich niet leent om gefocust te kunnen studeren of zich terug te trekken. Zo’n studentneplek kan in veel gevallen dienen als safe space waar iedereen die het nodig heeft, zijn/haar/x eigen ding kan doen, zowel studeren als chillen.

Jullie moesten onlangs naar Brussel voor een eerste workshop?

M: Klopt! Het KMF voorziet niet alleen financiering voor projecten maar nodigt de geselecteerde kandidaten uit op verschillende workshops om de projecten verder uit te werken en bij te leren van andere indieners. Naast deze workshops wordt er ook een individuele coaching voorzien.


L: Het was een interessante dag met workshop in een informele sfeer. We leerden de andere projecten kennen en werden begeleid door ondernemers in het vak. Ook kwamen ervaringsdeskundigen een woordje uitleg geven over het verloop van het project en de pitch. De opzet en inhoud van de workshop gaf een andere kijk op ons het project en creëerde een ideeënstroom voor het verder uitwerken.


Wat staat er nog op de planning?

M: In maart mogen we al een eerste keer pitchen aan een jongerenjury, dus komende weken gaan we ons vooral inzetten op de voorbereiding van deze pitch.

L: We gaan de jury te overtuigen van onze goede ideeën! In april zijn we uitgenodigd op het paleis waar Koningin Mathilde de prijs zal uitreiken. We hopen natuurlijk deze prijs mee te mogen nemen naar Hasselt om dan ons project echt uit te kunnen bouwen. Hierna worden we opnieuw bijgestaan door ondernemers en zijn er drie volgende workshops waaraan we mogen deelnemen om alles tot in de puntjes te kunnen uitwerken.

Tot slot: jullie zijn bij de studentenraad AUHL. Kan je daar iets meer over vertellen? Waarom zou je dit kunnen aanraden aan andere, nieuwe studenten?

M: Deze studentenraad is een verzameling van studentenvertegenwoordigers van zowel UH en PXL. Samen zetten we ons in voor alle studenten van beide instellingen. Dit kan gaan van studentenleven, onderwijskwesties en projecten zoals deze. Eén van onze vorige projecten is de Student Hotspot, waar nog steeds verder aan wordt gewerkt.

L: We zetten ons in voor het studentenleven in Hasselt/Diepenbeek. Deze thema’s variëren van mobiliteit tot studentenplekken en woonruimte in de twee plaatsen en begeleiding van internationale studenten. Hieraan wordt gewerkt door de werkgroepen binnen de AUHL. Ik ben er nu pas 5 maanden bij maar weet zeker dat ik er volgend jaar ook graag deel van wil uitmaken. De associatie is echt een toffe groep mensen die mooie dingen verwezenlijken voor de studenten. Ik kan het iedereen aanraden, stuver of gewoon enthousiaste studenten die zich willen inzetten voor bovenstaande kwesties en mee willen denken over hoe we van Hasselt een échte studentenstad maken!


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page