top of page
Zoeken

Terugkeer van de kotmadam? Steeds meer Hasselaren bouwen lege kamers in huis om tot koten

Bijgewerkt op: 6 feb. 2023


Hasselt - Het bouwen van studentenkoten in Hasselt zit weer in de lift. Sinds 2019 zijn er zowat 150 nieuwe of compleet gerenoveerde koten bijgekomen binnen de singel en in de stationsbuurt. Vaak gaat het om kleinere projecten in woonhuizen die te groot werden.


Steeds meer Hasselaren, vaak op leeftijd, bouwen enkele leegstaande kamers in hun huis om tot studentenkoten. “Zo gaan ze de eenzaamheid tegen in huis, en bieden ze tegelijk mooie koten en faciliteiten aan voor de studenten. Zo ontstaat een perfecte sociale mix”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+)

Opmerkelijk is dat ook studenten met een kleinere portemonnee in Hasselt een kot vinden. Onder meer in het project Kotkaai op de Kempische Steenweg zullen koten vanaf 300 euro aangeboden worden. “Het is belangrijk dat Hasselt toegankelijk is voor alle studenten”, zegt schepen Schepers, die voortaan ook een ‘conciërge’ wil in koten waar meer dan vijftien studenten verblijven. “Om zo mogelijke overlast in de binnenstad tegen te gaan.”

Mobiliteit

Met de nieuwe koten stijgt Hasselt straks flink boven de huidige 2.000 koten uit. “We willen onze studenten zo veel mogelijk stimuleren om tijdens hun studies in Hasselt te verblijven”, zegt Marc Schepers. “Studenten brengen dynamiek in de stad en zorgen voor verjonging. Meer studenten op kot zijn ook een goede zaak voor de mobiliteit in Hasselt. Hoe meer studenten op kot, hoe minder verkeer er dagelijks naar onze stad rijdt en hoe minder parkeerplaatsen ingenomen worden door studenten. Daarom willen we nieuwe koten liefst in of zeker zo dicht mogelijk bij het stadscentrum of in de stationsomgeving.”

Kotkaai

Twee grotere projecten steken erbovenuit. “In Kotkaai worden oude, onbruikbare koten omgevormd tot 48 extra studentenkoten aan de Kempische Steenweg. Daarvoor wordt het pand helemaal energetisch gerenoveerd. Zowel de gevel, het interieur als de technieken worden helemaal vernieuwd. Er komen gemeenschappelijke keukens, eet- en sanitaire ruimtes, en daarnaast is er een grote polyvalente zaal waar studenten kunnen samenkomen of studeren. Ook is er een grote gemeenschappelijke tuin achter het gebouw. De studenten beschikken er over een eigen fietsenstalling, waarbij ook nog bekeken wordt of er deelfietsen kunnen aangeboden worden.” De renovatie van het pand begon afgelopen najaar en zou bij de start van volgend academiejaar moeten zijn afgerond.

Augustina

Het andere grotere project is dat van het pand Augustina. “De bouwaanvraag voorziet in de omvorming van de vroegere horecazaak aan het Leopoldplein tot studentenhuisvesting met negentien kamers en één conciërgewoning. Daarbij blijven de bestaande gevels zeker bewaard. Er komt een nieuwe uitbreiding op de verdieping, die afstand houdt van het bestaande hoofdvolume. Daar wordt enkel een glazen passerelle tussen de beide volumes voorzien. Zo blijft er voldoende lichtinval bij de buur en blijft het hoofdvolume goed zichtbaar. Op het gelijkvloers wordt ook een fietsenstalling voorzien.” De bouwwerken hier starten wellicht nog dit najaar.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page