top of page
Zoeken

Women’s History month - Mira Jablonska in de kijker

De tweede week van Women’s History Month is aangebroken en dat vraagt voor een tweede vrouw die wij in de bloemetjes willen zetten. Mira Jablonska, Student Rechten aan de UHasselt en voorzitter van de studentenraad AUHL won vorig jaar de inclusiviteitsprijs. Het lijkt ons dan ook niet meer dan gepast om haar deze maand te interviewen.


About me:

  • Catmom

  • Love koken

  • Tijd doorbrengen met mijn vriendenWelke job doe je nu en wat spreekt jou zo aan in deze job?


Ik werk op dit moment voor de green office van UH. Daarnaast als vrijwilligers werk als voorzitter van de studentenraad AUHL en ondervoorzitter onderwijs van Stura uhasselt.


Ik ben van nature iemand die graag mensen om zich heen versterkt en samen nadenkt over hoe we de wereld beter kunnen maken. Deze job en vrijwilligerswerk geven mij het platform om dit nadenken om te zetten in daden. Hierdoor kan ik een directe impact hebben op mijn naaste omgeving en hopelijk een positieve verandering teweeg brengen.


Is het belangrijk voor jou om Women’s History Month te vieren? Waarom wel/niet? Wat betekent het voor jou?


Voor mij is dit belangrijk. Nog te vaak worden belangrijke vrouwen in de geschiedenis ‘beroofd’ van hun prestaties. Maar dat niet alleen, ik denk dat het heel waardevol kan zijn voor de jongeren generaties vrouwen om bij te leren hoe onze rechten zijn geëvolueerd en hoe hard en lang we voor bepaalde zaken, zoals bv. stemrecht, hebben moeten strijden terwijl dat nu als vanzelfsprekend wordt gezien.


Voor mij betekent het wat extra aandacht voor vrouwen die zijn vergeten, maar wel voor een betere wereld hebben gezorgd. Een inspiratiemaand om zelf verder te bouwen aan een betere wereld.


Wat zou je aan jonge vrouwen willen vertellen die nog op zoek zijn naar hun plaats / rol in deze maatschappij?


Heb geen angst ‘om ruimte in te nemen’. Te vaak nog worden vrouwen opgevoed met het idee dat we stil moeten zijn en vaak niet te veel mogen zeggen omdat toch niemand ons serieus gaat nemen. Maar niks is minder waar. Neem ruimte in: Zeg wat je denkt, durf opkomen voor jezelf en voor anderen, laat u niet aan de kant schuiven! Ook wij hebben het recht om er te zijn voor de 100%


Is diversiteit op de werkvloer belangrijk voor jou? Waarom wel/niet? Kan dit nog beter, of niet? Wat kan beter?


Ik vind dit heel belangrijk, zeker in beleid, hogere functies en onderwijs moet hier meer aandacht voor zijn. Representatie is een heel belangrijke factor in het meer zelfvertrouwen geven aan minderheden. Door mensen te zien die lijken op je naaste omgeving, in posities die soms onbereikbaar lijken krijg je een extra boost: ‘mensen zoals mij kunnen dat ook’. En dit is enorm waardevol. Niet alleen als motivatiebron, maar ook meer verschillende visies en meningen in het gesprek te krijgen om zo tot beslissingen of methodes komen die voor een grotere groep als inclusief aanvoelen.


48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page