Op dinsdag 18 oktober 2022 vond de allereerste kookworkshop met Valeria, een Peruaanse chefkok, plaats. Samen met 10 deelnemers uit België, Spanje, Ecuador...leerde ze hen de Peruaanse keuken helemaal kennen. De deelnemers werden zorgvuldig geselecteerd nadat ze de workshop wonnen via een give-away op sociale media.
Al snel kwamen ze tot de conclusie dat de Peruaanse keuken een echte topkeuken is. Je kan het beschrijven als een fusie van Aziatische en Peruaanse/Latino invloeden. We maakten de Lomo Saltado. Een gerecht met frietjes én rijst! Maar wist je dat ze rijst op een heel andere manier klaarmaken? Eerst bakken ze look, dan voegen ze de ongekookte rijst toe en daarna pas het water. Super lekker!
Het was een zeer leerrijke en smakelijke namiddag. De Lomo Saltado (met rijst én frietjes) smaakte over-heerlijk. Een dikke merci aan Yvette van Upkot voor de ontvangst en de accomodatie die we mochten lenen.
Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan? Kijk dan zeker naar de video op ons videokanaal (https://www.studenthotspot.be/videokanaal) waar je samen met Valeria aan de slag kan gaan.
Recept Lomo Saltado
Ingrediënten:
· 500g malse biefstuk
· 1 rode ui
· trostomaten
· 4 lente-uien
· 2 teentjes knoflook
· 2 cm gemberwortel
· versgemalen zwarte peper
· 2 eetlepels zwarte of rode azijn
· 2 eetlepels sojasaus
· 1 eetlepel oestersaus
· zout
· een beetje bruine suiker
· olie
· 2 theelepels versgehakte peterselie
· frietjes (gesneden)
· langkorrelrijst
· een scheutje Pisco (optioneel)
· 1 verse of ingevroren ají amarillo (gele chilipeper - optioneel)
! Als je geen (runds)vlees eet, kan je de biefstuk vervangen door kip of tofu.
Recept:
1. Snij de biefstuk in stukken van 3 cm x 1 cm.
2. Kruid het vlees met zout en peper.
3. Snij de rode ui in reepjes van 1 cm en leg deze opzij.
4. Was en snij de tomaten in stukjes. Haal de zaadjes eruit. Leg de stukjes opzij.
5. Snij de chili in reepjes van 1 cm. Haal de zaadjes eruit. Leg opzij.
6. Snij de pijpajuin in lengtes van 2 cm. Laat de wortel weg (ook het witte gedeelte).
7. Schil de knoflook en gember en hak ze heel fijn.
8. Meng de azijn, sojasaus, oestersaus en bruine suiker in een kommetje.
9. Was en snij de peterselie.
10. Kook de rijst en leg deze opzij.
11. Verhit voldoende olie in een grote pan of wok (zodat de bodem bedekt is).
12. Voeg het vlees pas toe wanneer je ziet dat de olie stomend heet is, niet eerder.
13. Beweeg het vlees nadien niet meer tot je ziet dat de onderzijde bruin is geworden. Draai ze daarna pas om.
Wanneer ze klaar zijn, haal je de stukken vlees uit de wok en leg je ze in een aparte kom.
(Optional step: Als je Pisco hebt, kan je een scheutje toevoegen om het vlees te flamberen. Het krijgt dan een gerookte smaak.)
14. Daarna moet alles snel gaan: in dezelfde pan of wok voeg je de knoflook en gember toe. Voeg meer olie toe indien nodig. Voeg daarna ook de uien, tomaten, lente-uien en ají amarillo (optioneel) toe. Voeg na enkele seconden wat water toe, alsook de vloeistofmengeling (met de bruine suiker).
15. Frituur intussen de frietjes al en serveer op een bord, samen met de rijst.
16. Bak de groenten tot de uien transparant worden, voeg dan het vlees weer toe en voeg wat zout en peterselie toe.
17. Serveer met frieten en rijst voor een echte Peruviaanse beleving.
Laat het smaken!
Pro tip: Gebruik geen inductievuur om te flamberen en maak de nodige porties slechts éénmaal klaar. Lomo Saltado moet je rechtstreeks vanuit de pan op het bord serveren!
Comments